Tuning & More De leukste Tuning(news)community

Historie: Superswede

Superswede. Het omschrijft het wonderbaarlijke racetalent uit Zweden die voorbestemd was om F1-kampioen te worden. Zover kwam het echter niet. Ronnie Peterson overleed exact 44 jaar geleden op 34-jarige leeftijd als een gevolg van een zwaar ongeval op Monza. 

Daarom in deze special van GPToday.net aandacht voor deze spectaculaire en zeer snelle coureur.

Karten: de ideale leerschool

Peterson zag het levenslicht op de dag van de liefde, 14 februari in 1944. Hij groeide op in Örebro, een plaats in het zuiden van Zweden dat bekend stond om de vele schoenfabrieken.

Schoeisel boeide de Zweed echter niet. Vanaf jongs af aan had racen een grote aantrekkingskracht op hem. Toen de verlegen Ronnie zeven jaar was, bouwde zijn vader een kartje voor hem die niet harder ging dan 10 kilometer per uur. Toch leerde de kleine Peterson met dit karretje snel de kneepjes van het vak. 

In zijn latere tienerjaren zou Peterson deelnemen aan kartcompetities. Hij maakte meteen furore in het Zweedse, Scandinavische en Europese kampioenschappen. Dit was een opmaat naar meer. In 1966, met vier jaar kartervaring op zak, debuteerde Peterson in de Formule 3.

De overstap van de karts naar de openwielers was geen issue voor de Zweed. Vanaf het begin kon hij zich makkelijk aanpassen en met de beste meedoen. Peterson zou uiteindelijk 27 overwinningen oogsten, inclusief het F3 Zweeds kampioenschap en een F3 race in Monaco.

Your email is never shared.
Required fields are marked *




*