Tuning & More De leukste Tuning(news)community

Autosport TV-gids: Veel Nederlanders in actie in verschillende klasses

De Formule is gearriveerd in Italië op het circuit van Monza. Voor de tweede maal dit seizoen wordt naast de kwalificatie en race ook een sprintrace verreden. Alle uitzendtijden van de sessies vind je hier

In het voorprogramma van de koningsklasse rijden Bent Viscaal en Richard Verschoor in de Formule 2 en komt Larry ten Voorde en Max van Splunteren in actie tijdens de Porsche Supercup.

Ook Rinus 'VeeKay' van Kalmthout is weer te bewonderen bij de IndyCar. Op het permanente circuit van Portland probeert de Hoofddorper te schitteren na enkele teleurstellende wedstrijden.  

Formule 1: Grand Prix van Monza

De Grand Prix van Italië is net als de wedstrijd in Groot-Brittannië de oudste GP van het wereldkampioenschap. Alle wedstrijden – op één na in 1980 op het circuit van Imola – zijn verreden op de iconische baan van Autodromo Nazionale Monza.

Het circuit staat bekend om de hoge snelheden en wordt daarom The Temple of Speed genoemd. Door de jaren heen zijn er verschillende configuraties gebruikt, maar qua lay-out verschilt de baan anno nu niet veel met vroeger. In de loop der tijd zijn er chicanes aangelegd en bochten aangepast om de snelheid in te dammen. In 1955, 1956, 1960 en 1960 gebruikten de F1-piloten ook de kombaan, die aansloot op het permanente circuit. 

De huidige lay-out is bijna 6 kilometer lang. De snelste raceronde staat nog steeds op 1.21.046 van Rubens Barrichello. De Braziliaan reed zijn tijd in 2004 in de Ferrari. Zijn gemiddelde snelheid was iets meer dan 257 kilometer per uur. 

Michael Schumacher en Lewis Hamilton wonnen de Italiaanse GP het meest met allebei vier stuks. Ferrari is de meest succesvolle constructeur met 20 zeges. McLaren volgt met tien.

In 2020 kreeg de Grand Prix een verrassende winnaar met Pierre Gasly in de AlphaTauri. De Fransman won dankzij de rode vlag en wat geluk met de strategie de race op Monza.

Hieronder een terugblik.

Your email is never shared.
Required fields are marked *




*